Bloed-hersen barrière

Je hersenen hebben energie en zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Via je bloedvaten krijgen je hersenen voldoende energie en zuurstof. De bloed-hersenbarrière is een soort grens tussen het bloed en de hersenen: goede stoffen mogen erdoor, slechte stoffen niet. Om de bloedvaten heen zit een laagje van speciale cellen om ze te beschermen. Deze cellen vormen samen de bloed-hersenbarrière.

De bloed-hersenbarrière beschermt je hersenen tegen schadelijke stoffen. Maar de bloed-hersenbarrière houdt niet alleen slechte stoffen tegen. Soms komen ook de goede stoffen niet aan in de hersenen, terwijl dat wel moet. De bloed-hersenbarrière houdt bijvoorbeeld veel medicijnen tegen. Mensen met een hersentumor of andere hersenaandoening kunnen daardoor minder goed geholpen worden.

Wetenschappers doen veel onderzoek naar manieren om medicijnen toch voorbij de bloed-hersenbarrière te krijgen. 

 

Lees meer Lees minder
Bekijk alle
Een technologie waarmee er geen operatie nodig is én de bloed-hersenbarrière tijdelijk geopend kan worden om medicijnen wel door te laten is de Focused-Ultrasound (FUS) technologie. Dankzij deze technologie kunnen bestaande en nieuwe medicijnen onderzocht worden op effectiviteit voor het beter behandelen van hersenaandoeningen, door deze beter in de hersenen te laten doordringen. FUS-technologie FUS is een innovatieve MRI-gestuurde technologie die met uiterst precies gerichte geluidstrillingen en microbelletjes in de bloedstroom de bloedvaten in de hersenen tijdelijk en heel lokaal kan openen zonder de schedel te hoeven openen. Zo kunnen medicijnen werken waar ze nodig zijn, op de juiste plek in de hersenen. De techniek is in eerder onderzoek veilig gebleken en wordt momenteel in onder andere de Verenigde Staten en Canada in behandelstudies onderzocht. Nergens in Europa wordt deze techniek op deze manier toegepast. Er wordt in eerste instantie onderzocht hoe deze behandeling werkt bij kinderen en volwassenen met een kwaadaardige hersenstamtumor en bij mensen met de ziekte van Alzheimer, maar deze technologie kan uiteindelijk ook voor meerdere hersenaandoeningen effectief zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hoofdonderzoeker dr. Dannis van Vuurden, kinderoncoloog bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, en wordt mede dankzij enkele giftgevers* met 2,5 miljoen euro gefinancierd door de Hersenstichting. Het onderzoek van het Prinses Máxima Centrum wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met UMC Utrecht, het LUMC en Amsterdam UMC. Door in het FUS-onderzoek samen op te trekken met experts op het gebied van verschillende hersenaandoeningen, hoopt het team resultaat te boeken voor zo veel mogelijk patiënten. Welke resultaten verwachten de onderzoekers? De onderzoekers verwachten dat de FUS-behandeling helpt om meer van de medicijnen in de hersenen te laten komen. Met het onderzoek willen ze laten zien dat dit veilig kan bij mensen met een hersentumor en mensen met alzheimer. Hierdoor werken de medicijnen beter, waardoor mensen mogelijk langer blijven leven en minder last hebben van hun aandoening. Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek? Als medicijnen beter in de hersenen komen door FUS, betekent dit dat veel behandelingen mogelijk beter zullen werken. Mensen met alzheimer gaan dan minder snel achteruit en hebben misschien minder last van hun aandoening. Bij mensen met een hersentumor is er meer kans dat de behandeling aanslaat, waardoor ze mogelijk langer blijven leven. Dit onderzoek draagt bij aan de doelstelling van de Hersenstichting: minder sterfte en ziektelast door hersenaandoeningen.   * Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door giften van het Piet Poortmanfonds, stichting Sterk & Positief, Het B.J. Wegener Fonds en C& W de Boer.
Focused Ultrasound